Shiatsu Finland ry

cover-9-72

The present proposal is aimed to brainstorming of Shiatsu Practitioners and teachers in Shiatsu Schools in Finland. Written exchange of opinions is suggested before a face-to-face discussion meeting which could define further steps toward drawing a roadmap for the professionalization of Shiatsu in the country.

What is Shiatsu?

Shiatsu on kokonaisvaltainen kehonhoitomuoto, joka on kehitetty amma-hieronnan pohjalta Japanissa ja saanut vaikutteita myös Kiinasta (anmo, tuina). Itämainen lääketiede on tutkinut ki’n eli energian virtausta kehossa vuosituhansien ajan. Kiinalaisessa lääketieteessä ja akupunktiossa käytettävä termi meridiaani on kanava, jota kautta ki liikkuu. Ihmisen ollessa terve ki liikkuu vapaasti.

Sairauden ja kiputilan vallitessa ki’n vapaa virtaus on jostain syystä estynyt. Shiatsun tarkoituksena on stimuloida ja tukea kehon omia paranemisprosesseja ja edistää hyvinvointia tasapainottamalla kehon omia energioita. Hoidon tarkoituksena on lievittää kipua ja laukaista jännitystiloja, rentouttaa kehoa ja mieltä ja parantaa aineenvaihduntaa – harmonisoida kehon toimintaa. Shiatsu toimii hyvin myös stressin lievittäjänä.

Shiatsu perustuu kehon energiakanavilla sijaitsevien tsubo-pisteiden paineluun. Sana shiatsu (japania) tarkoittaa peukalolla painamista (shi = sormi, atsu = painaa). Peukaloiden lisäksi terapeutti käyttää paineluihin mm. kämmeniä, käsivartta ja polvea. Hoitoon sisältyy myös venytyksiä. Hoito tapahtuu lattialla patjan päällä ja painelut tehdään vaatteiden päältä. Hoidon kesto on yleensä n. 1 tunti.


Euroopassa shiatsua on harjoitettu ammattimaisesti 1980–luvulta alkaen. Suomessakin shiatsun harjoittajia on satoja. Vuonna 2014 rekisteröidyn Shiatsu Finland –yhdistyksen aktiivinen toiminta alkoi kevään 2015 aikana; nämä nettisivut avattiin 1.5.2015.

Yhdistyksen tarkoituksena on edustaa shiatsua harjoittavia, tukea shiatsua harjoittavien yhteistyötä sekä valvoa ja kehittää shiatsukoulutuksen tasoa Suomessa.

effects-experience-final-report systematic-review-2011-full-report